ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Νίκη με 31,4% της Κεντροδεξιάς του Μ.Μπορίσοφ – Δεν σχηματίζεται κυβέρνηση

upd: Επειτα από την καταμέτρηση του 69% των ψήφων, το κόμμα GERB  ου Μ. Μπορίσοφ εξασφαλίζει το 31,38% των ψήφων, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 27,34%, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας το 9,15% και το εθνικιστικό ακροδεξιό Ataka το 7,6%.

Το GERB δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της 240μελούς βουλής, ενώ όλα τα κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.
Εάν το πρώτο κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση με τον σχηματισμό κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών (2005-2009) Πλάμεν Ορεσχάρσκι.
Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση των εντάσεων στη χώρα, την φτωχότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον Φεβρουάριο, τεράστιες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της διαφθοράς προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και την προκήρυξη των πρόωρων χθεσινών εκλογών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ επροηγείται στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

To GERB συγκεντρώνει περίπου 31% και 97 από τις 240 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιριών Alpha Research και Sova Harris. Οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 25 ως 27% και 85 έδρες.

Ωστόσο, κανένα από τα κόμματα δεν διασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που συνολικά είναι 240

. Η αποχή υπερέβη το 50% και είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Την εκπροσώπησή τους στο νέο κοινοβούλιο διασφαλίζουν άλλα τέσσερα μικρότερα κόμματα, μεταξύ αυτών το Κόμμα της τουρκικής μειονότητας, DPS και το ακροδεξιό Ataka.

SHARE