ΣΥΡΙΖΑ – Ν. ΠΑΠΠΑΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος όσον αφορά το μνημόνιο,σε περίπτωση που υπάρξει ρήξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα δεν θα θέσει το δίλημμα εξόδου ή όχι από το ευρώ. 

«Η συζήτηση για το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λήξει» δήλωσε ο Ν. Παππάς,  διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα,  στην εκπομπή «Σκάι 6»,  ενώ διαβεβαίωσε ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσει ζήτημα νομίσματος. Υποστήριξε επίσης ότι εάν τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία της Ελλάδας για το μνημόνιο, αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνει το ναι ή όχι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή μας» επανέλαβε  ο κ. Παππάς.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια ευρωβουλευτής, Σόφη Παπαδογιάννη, υποστήριξε σήμερα πως δεν αποκλείει το “ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το νόμισμα που επιθυμεί ο ελληνικός λαός”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Λάκη Λαζόπουλου, ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο capital.gr, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει γίνει προσέγγισή του και αναμένεται η απάντηση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ  μετά τον σάλο που προκάλεσε η παρουσίαση του σχεδίου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τις φήμες για βαθύ ρήγμα στην Κουμουνδούρου.

Να χαμηλώσει τους τόνους επιχειρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας σήμερα ότι “δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα” ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας να χαμηλώσει του τόνους “κέντρα” που “επιχειρούν να εμφανίσουν κατά πάγιο τρόπο μια δημοκρατική συζήτηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση προκαλούνται ρήγματα”. “Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι θα έλεγα που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα” υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης και ισχυρίστηκε οτι “στις συνεδριάσεις μας γίνεται ελεύθερη συζήτηση και κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει ούτε ρήγμα , ούτε πόλεμος , ούτε ρήξη. Αντίθετα, υπάρχει πολιτισμένη δημοκρατική συζήτηση”.
Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα της οποίας ηγείται και το “σχέδιο εξόδου από το ευρώ” ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε σημειώνοντας ότι “διατύπωσα κάποιες ιδιαίτερες απόψεις μου στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) σχετικά με την ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέω σταθερά όταν συνεδριάζουμε για ανάλογα θέματα από το προπροηγούμενο συνέδριό μας”.
Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις 35 υποψηφιότητες της ευρωλίστας που εγκρίθηκαν μέσω κάλπης από την Κεντρική Επιτροπή, απορρίπτοντας επί της ουσίας τις φήμες περί αντίδρασής του για συγκεκριμένες υποψηφιότητες.
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΟΜΒΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ  Οι δύο γραμμές στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση και το ευρώ επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμα φορά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μπορεί ο Α,Τσίπρας να διακήρυξε ότι η νίκη είναι δεδομένη αλλά απαιτείται να μην δημιουργούνται παραφωνίες και εντάσεις που θρυμματίζουν τη συνοχή του κόμματος ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αλλά η Αριστερή πτέρυγα του κόμματος επιμένει ότι απαιτείται να γίνει σχεδιασμός, ωστε αν χρειαστεί, να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή , ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε «λευκό» μετά την απόρριψη τροπολογίας που προέβλεπε την εκπόνηση σχεδίου για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Στη μία εκ των τροπολογιών που απορρίφθηκε αναφέρεται η πάγια θέση της Αριστερής Πλατφόρμας πως είναι αναγκαίο το κόμμα να εκπονήσει και να επεξεργαστεί, για κάθε περίπτωση, ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη. Όπως υποστηρίζουν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά μία καταστροφική επιλογή. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ – ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ – ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ Ενστάσεις διατυπώνονται για συνεργαζόμενους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με αποτέλεσμα να αναμένεται η έγκριση περίπου 30 υποψηφιοτήτων απόψε, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Μ.Τετάρτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για την υποψηφιότητα του κ. Γ. Βαρουφάκη, την οποία η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει, εκτός αν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ο οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη) – κάτι που δεν συζητούν με κανέναν τρόπο οι «προεδρικοί». Με επιφύλαξη από την Αριστερή Πλατφόρμα αντιμετωπίζονται και οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες των Στ. Κούλογλου και Κ. Τσουκαλά, καθώς και της κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, πρώην ευρωβουλευτού (2000-2004) και στελέχους του «εκσυγχρονιστικού» ΠαΣοΚ. Η Αριστερή Πλατφόρμα αντιδρά και στην υποψηφιότητα του κ. Κρίτωνα Αρσένη, λόγω της σχέσης του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που τον είχε οδηγήσει στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ, Αποτέλεσμα των διαφωνιών είναι το ότι, όπως όλα δείχνουν δεν θα ανακοινωθεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου αλλά το μισό! Πρόταση του Τσίπρα προς τον Λάκη Λαζόπουλο

Πρόταση- πρόσκληση στον Λάκη Λαζόπουλο να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει απευθύνει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο γνωστός ηθοποιός σύμφωνα με στελέχη του κόμματος δεν έχει αρνηθεί, όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Δευτέρα στην πρόταση. Οι υποψήφιοι Σύμφωνα με πληροφορίες  στους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και: Οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, οι καθηγητές Γ. Μηλιός, Κ. Χρυσόγονος, Δ. Χριστόπουλος, ενδεχομένως η καθηγήτρια κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, η συγγραφέας Ρένα Γαλανάκη, οι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης και Στ. Κούλογλου, από τα στελέχη της νεότερης γενιάς η Ράνια Σβίγγου, από την Αριστερή Πλατφόρμα (πέραν του κ. Χουντή) ο Αλ. Καλύβης κ.ά.   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ   «Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ζητά έξοδο από το ευρώ. Ο άλλος μισός προαναγγέλλει έξοδο από το ΝΑΤΟ. Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί τους». Αυτό είναι το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιπαράθεση που ξέσπασε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για προετοιμασία και για σενάριο εξόδου από το ευρώ, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

SHARE