ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Στόχος η ρευστότητα διαμηνύει ο Σαμαράς- Να βρεθούν λύσεις στα ελληνικά προβλήματα θέλει η Μέρκελ (+video)

samaras-merkelΤο γεγονός ότι πρέπει να εντοπιστούν οι λύσεις στα προβλήματα που έχει ακόμα η Ελλάδα υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ, σε κοινές δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και σκοπός είναι η ρευστότητα.

Οπως σχολιάζει η DW, ενώ στην αρχή δεν προβλεπόταν, τελικά έγιναν δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά, όχι μετά άλλα πριν την έναρξη της άτυπης συνάντησης στην καγκελαρία, πράγμα που από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές σχολιάστηκε ως ένδειξη διάστασης απόψεων.

Η Καγκελάριος ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την παρουσία του στο Βερολίνο, ενώ υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί λεπτομερώς για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας και ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά από δράσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. «Πρέπει να αποκτήσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», τόνισε.

O Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να αναφερθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να εφαρμοστούν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα και στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εμπιστοσύνης των λαών της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, έχουν παρθεί μέτρα και έχουν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για επενδύσεις αλλά και για να διασφαλιστεί η ρευστότητα. Κάτι που είναι αναγκαίο για την προώθηση της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση και για την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων.

 

 

«Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, πετυχαίνουμε στόχους, η Ευρώπη βοηθά», αυτό σημείωσε, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και η Ευρώπη βοηθά», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης που πραγματοποιείται στο περιθώριο του συνεδρίου του Εκδοτικού Οργανισμού Die Welt.

Η ενίσχυση της ελληνογερμανικής οικονομικής συνεργασίας με φόντο τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά που συναντάται σήμερα Τρίτη στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα αποτελέσουν κυρίαρχο θέμα συζήτησης των δυο ηγετών που έχουν στενή συνεργασία, ενώ υπάρχει υψηλός δείκτης εμπιστοσύνης και θεωρείται πλέον ισχυρός ο άξονας Αθήνας – Βερολίνου.

Στη συνάντησή τους, αναμένεται η κυρία Μέρκελ να θέσει επιτακτικά και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός που εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την προοπτική της, είχε την ευκαιρία το βράδυ της Δευτέρας να συνομιλήσει και κατ’ ιδίαν με αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, «ανοίγοντας» τις εργασίες του ετήσιου οικονομικοπολιτικού συνεδρίου του εκδοτικού Οίκου «Die Welt», αφού ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στη γερμανική οικονομική ελίτ να επενδύσει στη χώρα μας, επικαλούμενος τη βελτιωμένη κατάσταση στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκε με όχημα τη σκληρή λιτότητα.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ελληνογερμανική συνεργασία και στη βούληση του κυβερνητικού συνασπισμού για ταχύτατες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις της κυβέρνησής του για να ανακτήσει η χώρα και η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία της.

Μάλιστα, θέλοντας να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν κανόνες στην Ελλάδα, μίλησε για την κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ενώ έδειξε και το δρόμο των επενδύσεων γι’ αυτούς, μιλώντας για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα δρομολογηθεί σύντομα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο βήμα τού – κλειστού για τους δημοσιογράφους – συνεδρίου από όπου εξήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα της χώρας μας, τονίζοντας παράλληλα ότι «διαψεύστηκαν όσοι επένδυαν σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Στο ίδιο συνέδριο, που προσέλκυσε όλα τα κορυφαία ονόματα του γερμανικού βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου, θα μιλήσει σήμερα η κυρία Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν κ.ά….

BHMA

SHARE