Α. Τσίπρας στην Die Zeit: Δεν θα διαλύσουμε την ευρωζώνη αλλά δεν θα είμαστε όμηροι κανενός

«Δεν επιθυμούμε τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε συνέντευξη με τίτλο «Με ιδρώτα και αίμα» υπογραμμίζοντας: «Βασικός μας στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, στο ερώτημα για το αν πραγματικά πιστεύει ότι ΕΕ και γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη, γι αυτό μια λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ηγετική δύναμη της ΕΕ ή μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τις άλλες χώρες σε υπερχρεωμένες αποικίες διότι αυτό θα ήταν ηγεμονία σε γυάλινα πόδια».

Ως προς τα σχέδιά του για την ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Το 1953 πραγματοποιήθηκε διεθνής σύνοδος για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει τώρα έτσι ώστε η Ευρώπη να αποτινάξει από πάνω της το βάρος των χρεών. Η μισή Ευρώπη χρωστά στην άλλη μισή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με πλεονάσματα που πέτυχε η κοινωνία με ιδρώτα και αίμα. Προτείνω τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών και ένα μορατόριο για την αποπληρωμή των χρεών. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που προβλέπει μόνο οικονομική βοήθεια για να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν αυξάνει ταυτόχρονα τα χρέη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα και το ζήτημα για την επιστροφή του κατοχικού δανείου ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Αν εμείς δεν επιστρέφαμε τα χρέη μας τότε θα ήμασταν κακοί οφειλέτες. Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τα γερμανικά χρέη που παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα ευρώ θα είχε ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα».

Άλ. Τσίπρας στη “La Repubblica”: O σιδηροδρομικός συρμός Μerkel είναι νεκρός

Μια ακόμα συνέντευξή σε ξένο μέσο και συγκεκριμένα στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αυτή την φορά, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η οποία φέρει τον τίτλο «Φτάνει με τη λιτότητα, ο σιδηροδρομικός συρμός Μέρκελ είναι νεκρός και ο Ρέντσι πρέπει να το καταλάβει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, μεταβαίνει σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας για να στηρίξει το ιταλικό ψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το οποίο στοχεύει να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

«Είμαι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο οποίος παρουσιάζει ένα πολιτικό πρόγραμμα, με προγραμματικές προτεραιότητες για την οριστική έξοδο της κοινωνίας από την κρίση και με στόχο να επανακτηθεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «είναι ο υποψήφιος κάθε Ευρωπαίου πολίτη που μάχεται τη λιτότητα, ανεξάρτητα από την ψήφο του πολίτη αυτού στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του και ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «εκπροσωπεί κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των ξεχωριστών κρατών-μελών» ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ενώνει τα όσα έχει διχάσει ο νεοφιλελευθερισμός» και ότι «πρόκειται για μια δύναμη που θέλει να κυβερνήσει, όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί».

SHARE