Α. Τσίπρας: Μήνυμα εντός και εκτός – “Όσοι δεν θέλουν συμφωνία να σιωπήσουν”

Τα λέει στους έξω να τα ακούν και οι μέσα: Όσοι δεν θέλουν συμφωνία να σιωπήσουν

Το στίγμα των προθέσεών του ενόψει της δύσκολης συμφωνίας με τους εταίρους έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας φωτογράφισε τον εξωτερικό και τον εσωτερικό εχθρό ενώ απευθύνθηκε στον πατριωτισμό της Αριστεράς, επιδιώνοντας αφενός να διατηρήσει και να αυξήσει την λαική στήριξη και αφετέρου να εξασφαλίσει την συσπείρωση στο κόμμα του και να αποτρέψει κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης, τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Φωτογράφισε τον Σόιμπλε 

Όσον άφορα στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός φωτογράφισε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε λέγοντας: “Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στους κόλπους της Ευρώπης να εξακολουθούν να υπάρχουν και να ασκούν επιρροή πρόσωπα που υπονομεύουν έμπρακτα και με σχέδιο το κοινό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα… Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης. Τα διακινούν κατ ίδιαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν.Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν”.

Ο κ. Τσίπρας όμως περιέγραψε και τον εσωτερικό εχθρό λέγοντας ότι “ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, ο αντίπαλος, ίσως και ο πιο σκληρός, βρίσκεται και εντός των τειχών και εξήγησε: “εκτός από την Τρόικα των ξένων, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια και το λόμπι των υποστηριχτών της Τρόικα των ξένων, που εκπροσωπούσε και συνεχίζει να εκπροσωπεί συγκεκριμένες οικονομικές δυνάμεις και συγκεκριμένα συμφέροντα”. Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τον “αγώνα ενάντια στο λόμπι του εσωτερικού” με τους στόχους της Αριστεράς και την προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος”.

Επίθεση στους ολιγάρχες και στην διαπλοκή

Περιέγραψε δε και το “λόμπι” που προβάλλει λυσσαλέα αντίδραση στο εσωτερικό, ως τους ολιγάρχες που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τον τόπο και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Βλέπουν λοιπόν αυτοί τα συμφέροντα τους να απειλούνται και γι αυτό η στάση τους είναι λυσσαλέα και επιθετική απέναντι μας. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά.  Που τη μια βλέπουν χειρότερα μνημόνια να υπογράφονται και την άλλη μέρα βλέπουν τη χώρα να βαδίζει στα βράχια, στην καταστροφή, στην έξοδο από το Ευρώ. Οι ολιγάρχες, λοιπόν, ας το καταλάβουν : Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη, ήρθε η ώρα να πληρώσουνε φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος έλληνας πολίτης.¨Ηρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια”.

Στην τελική ευθεία της συμφωνίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία μίας επίπονης και δύσκολης διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις στο θέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και δεν θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς αλλά και γιατί παρόμοια μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη οι εταίροι έχουν δεχθεί την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 και 2016 και υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια εφόσον η οικονομία θα αναπτύσσεται. Αφήνουμε πίσω την λογική της λιτότητας ενώ γίνεται παράλληλα αποδεκτό ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “δεν συζητάμε την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφόρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την διαιτήσια. Επίσης δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση με το mail Χαρδούβελη. Δεν θα γίνει η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού με όρους περικοπών αλλά θα υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και αναδιανόμη. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συναρτάται με την μείωση της ανεργίας και την καταπολέμιση της μαύρης εργασίας. Για το έγκλημα της καταστροφής των ταμείων με το PSI κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν.

Αλλαγή υποδείγματος

Απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακρωατήριο είπε ότι προυπόθεση για μία νέα πορεία της χώρας είναι η επίτευξη μία αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “το Μνημόνιο δεν ήταν ένα οικονομικό λάθος, ένα κακό πρόγραμμα, μια παραδρομή.  Ήταν η συνειδητή επιλογή της εγχώριας ολιγαρχίας, με τις πλάτες των πιστωτών, να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των μικρών επιχειρηματιών”. Συνεχίζοντας την συλλογιστική του είπε ότι “το ιστορικό στοίχημα για τη πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι να αντιστρέψει αυτή την φορά των πραγμάτων επιτυγχάνοντας ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και όχι των ελίτ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αυτό είναι το στοίχημα για τη μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη. Και για να το καταφέρουμε αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, η οποία θα αποτελεί προϊόν ενός αμοιβαίου συμβιβασμού με τους ευρωπαίους εταίρους”.

Περιέγραψε δε τα χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

-Έσοδα από μεταφορά των βαρών στο πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, όχι δηλαδή μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα: καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά

-Ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Αισιοδοξία

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ο λαός μας στηρίζει, όσο δε στήριξε ποτέ καμιά άλλη κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα της παράταξης μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση  να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε”. [protothema.gr]

SHARE