Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές: Δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε νέες… θάλασσες – Πούτιν: Το πρόβλημα το έχει η Ευρώπη

tsipras putin1
«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε νέες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός .

Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν.

Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

(upd)Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του βοηθού επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Πέμπτη σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πολιτικό Μνημόνιο με τη Ρωσία – Συναντήσεις Τσίπρα Λαφαζάνη με Gazprom και BRICS

Συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για το σχέδιο κατασκευής του ελληνικού αγωγού σε συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των Brics. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας των BRICS.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το πολιτικό μνημόνιο που θα υπογράψει αύριο, όπως αναμένεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, στην αποστολή στην Αγία Πετρούπολη έχουν μεταβεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των Βrics.  Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και για άλλα θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Αισιόδοξη η ελληνική πλευρά για την προκαταβολή ύψους 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ του πρωθυπουργού με τον κ. Μίλερ συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες για την κοινοπρακτική εταιρεία που θα κατασκευάσει τον αγωγό -που θα συμμετέχουν ρωσικές, ευρωπαϊκές και ελληνική εταιρεία. 

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετήθηκε η σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο. Ο αγωγός θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Θα αποτελεί μία επενδύση ύψους 2 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δημιοργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επομένως, οι συζητήσεις εστιάζουν σε μία πολιτική δέσμευση επιθυμίας για την κατασκευή του αγωγού, αλλά και στις λεπτομέρειες του κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τον αγωγό.  Η Ρωσία έχει εκδηλώσει το συνεχές ενδιαφέρον της – μέσω εταιρείων- για τον αγωγό και την πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου- πιθανότητα τη ΔΕΠΑ- στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού.  Ο υπουργός Ενέργειας με τους συνομιλητές του έχουν εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Αν και εφόσον αυτή η σκέψη προχωρήσει είναι απαραίτητο να διευκρινίσει το υπουργείο Ενέργειας τους όρους χρηματοδότησης της από τη Ρωσία.

SHARE