Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλουμε συμφωνία με ψηλά το κεφάλι – Οι 4 προυποθέσεις

 

 

«Πολλή δουλειά, ψηλά το κεφάλι». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την  ομιλία του ο πρωθυπουργός  στο συνέδριο του Εconomist, στο οποίο περιέγραψε τις προυποθέσεις μιας   έντιμης συμφωνίας με τους δανειστές:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε τον μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

-Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.

-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

-Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

 

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, Δεν μπλοφάρουμε, δεν λέμε ψέμματα.  Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα έντιμη  συμφωνία. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής, της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών.  Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές της διαπραγμάτευσης. Να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα», είπε  ο κ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ αναπαράγει καθημερινά «τρομολαγνικά σενάρια.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των μισθών και συντάξεων» ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, ενώ  έπρεπε να πληρώσουν».

 

ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ – ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους δανειστές μας και είμαστε κοντά σε συμφωνία», αναφέροντας ως παραδείγματα τους δημοσιονομικούς στόχους, τον ΦΠΑ -που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων- και  την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Αλλά, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και τα ανοιχτά θέματα, που είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. «Αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν αποδεκτές».

«Απαιτήσαμε από τους εταίρους μας σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία.  Να είναι είναι συμφωνία λύσης και όχι επανάληψης των λαθών. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα δεν βοηθά».

 

“Πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος”

 

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε και το κλίμα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε, όμως, μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον».
«Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».

«Έργο 100 ημερών»

Σχετικά με τις 100 πρώτες μέρες, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ν/σ που ψήφισε η Βουλή.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

«Ψηφίσαμε διάταξη και εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.  Προχωρήσαμε στον καταλογισμό των οφειλομένων των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους», είπε και αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ΕΡΤ και στην πρωτοβουλία για τη απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ, ενώ τόνισε ότι τις πρώτες 100 ημέρες εξετάζονται επίσης από ομάδες εργασίες και άλλες δημόσιες συμβάσεις, όπως το θέμα της Siemens.

«Αυτά, είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν», ανέφερε.

«Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, οι ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι πως οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι και «αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα του στο εξωτερικό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φοροδιαφεύγουν».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση αύξησε τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο κατά 15%, ενώ αμέσως μετά σημείωσε πως η χώρα έχει  να λάβει εκταμίευση δόσης από τον Αύγουστο 2014, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε αποπληρώσει στους θεσμούς δόσεις 17,5 δισ. ευρώ.

«Καμμένη γη» από την προηγούμενη πολιτική – Πυρά στην κυβέρνηση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς, όπως είπε,  «το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών».

«Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής», είπε και συνέχισε την κριτική για την προηγούμενη πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής».

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του», σημείωσε, ενώ, έκανε ειδική αναφορά στο πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε, όπως είπε, την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας, προσθέτοντας ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».

SHARE