Α.ΤΣΙΠΡΑΣ- Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΝΕΟΤΕΡΟ ΟΥΔΕΝ – ΣΕΝΑΡΙΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

 

 

ImageHandler (2)Η συνάντηση Γιούνκερ – Α.Τσίπρα έγινε σε καλό κλίμα αλλά  ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά.Ανάμεσα στις προτάσεις Γιούνκερ, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 23%, προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αντίθετα, υπήρξαν κοινά σημεία, όπως αυτό της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Το γεγονός ότι οι θεσμοί επιμένουν σε πακέτο που περιλαμβάνει και “σπάσιμο” των κόκκινων γραμμών” της ελληνικής κυβέρνησης και η υποχρέωση της πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ αύριο, δημιουργούν ήδη κλίμα πιθανής ρήξης και ενισχύουν τα σενάρια για εκλογές στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο. Το σενάριο των εκλογών είναι πλέον πιθανό, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ούτε να εφαρμόσει μνημόνιο, ούτε όμως και να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση  και ανέφερε ότι στη συζήτησή τους  προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.

Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

O πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ντέισελμπλουμ: Καλή η συνάντηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ ε αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

 

SHARE