Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ XINHUA: «Nήσος σταθερότητας» η Ελλάδα – Έτοιμη να γίνει πολύτιμος εταίρος της Κίνας

Η Ελλάδα είναι σήμερα στην καλύτερη θέση από ποτέ για να γίνει ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμάρας τόνισε πως η Ελλάδα θεωρείται σήμερα «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών γεγονότων.

Σε όρους τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς, η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπολοίπου κόσμου και πλέον ‘απελευθερώνει’ την δυναμική ανάπτυξης της», σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά. «Άρα ναι, τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση –για την ακρίβεια στην καλύτερη θέση από ποτέ- να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας πλευρά του κόσμου».

Όπως επισήμανε οι σινο-ελληνικές διμερείς σχέσεις βελτιώνονται για πολλά χρόνια. Η επιτυχημένη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang στην Αθήνα και την Κρήτη τον Ιούλιο και το ταξίδι του προέδρου Xi Jinping στη Ρόδο τον Ιούλιο τόνωσαν την σινο-ελληνική στρατηγική συνεργασία, η οποία θεμελιώνεται στην πολιτισμική σχέση, την φιλία, τον σεβασμό και την κατανόηση ότι οι δυο λαοί βαδίζουν σε παρόμοια ιστορικά μονοπάτια για χιλιετίες και έχουν δημιουργήσει συμβατές ταυτότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτό το πολιτισμικό και κοινωνιολογικό παρελθόν είναι ζωτικής σημασίας ώστε μια θετική διμερής σχέση να εξελιχθεί σε στρατηγική σχέση, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα projects που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα «πύλη» μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας ακόμα εταίρος για την Κίνα. Μπορεί να καταστεί ένας ισχυρός «κρίκος’ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας καθώς και μια «πύλη» εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης».

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Όμως η κατάσταση βελτιώνεται και ως ευρωπαίος ηγέτης θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω ώστε να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα υπάρχοντα εμπόδια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στη σύσφιξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδας-Κίναςπροαναγγέλλοντας τη δημιουργία δεύτερη Ινστιτούτου Κομφούκιου, αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη, καθώς και τη δημιουργία τμήματος Κινεζικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015.

SHARE