ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέος πρωθυπουργός ο Αχμέτ Νταβούτογλου – Επιλογή Ερντογάν

[UPD] Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόταση Ερντογάν αναμένεται να γίνει δεκτή από το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου τον πολιτικό έλεγχο διατηρεί ο νέος Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Νταβούτογλου θεωρείται από τους θεωρητικούς του γεωστρατηγικού δόγματος του νεο-οθωμανισμού και της θεωρίας για το «στρατηγικό βάθος» της Τουρκίας.

Βιογραφικό

Ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1959 στο Ικόνιο, είναι Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, ακαδημαϊκός και πρέσβης. Την 1η Μαΐου του 2009 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Πριν γίνει Υπουργός Εξωτερικών, ήταν ανώτατος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Έχει εκδώσει έναν αριθμό βιβλίων, κυρίως γύρω από την πολιτική, τον οθωμανικό πολιτισμό και τον Μουσουλμανικό κόσμο. Από αυτά, το βιβλίο Stratejik derinlik: Türkiye’nin uluslararası konumu του 2001 έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά (Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας). Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στις γύρω χώρες, για τις θέσεις που εκφράζονται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι πιθανό να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Γκιούλ δήλωσε χθες το βράδυ, μιλώντας με διευθυντές τουρκικών εφημερίδων, ότι, “απ΄ ό,τι φαίνεται”, ο Νταβούτογλου θα παραλάβει την πρωθυπουργία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέχει τη θέση αυτή από το 2003. Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος αυτό το μήνα και η ορκωμοσία του θα γίνει στις 28 Αυγούστου. Πρέπει σύντομα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).”Είμαι αυτός που τον εισήγαγε (τον Νταβούτογλου) στην πολιτική και τη δημόσια διοίκηση”, επισήμανε ο Γκιούλ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει διατυπώσει μέχρι τώρα εικασία για το ποιός θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το AKP πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει για την πρωθυπουργία.Ο Νταβούτογλου είναι υπουργός Εξωτερικών από το 2009. Προηγουμένως ήταν σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόσο του Ερντογάν όσο και του Γκιούλ. Ο Γκιούλ, εκ των ιδρυτών του AKP, παραιτείται από την προεδρία έπειτα από μόλις μία θητεία. Το πολιτικό μέλλον του παραμένει ασαφές, όμως έχει δηλώσει πως θα επιστρέψει στο κόμμα και θα παραμείνει στην πολιτική. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

SHARE