Αφαίρεσαν την άδεια από τηλεοπτικό κανάλι του Αζερμπαϊτζάν επειδή θα έδειχνε συνέντευξη του Γκιουλέν

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αφαίρεσαν την άδεια από έναν τηλεοπτικό σταθμό, επειδή είχε προγραμματίσει να μεταδώσει τη συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η συνέντευξη είχε μαγνητοσκοπηθεί από έναν ανταποκριτή του σταθμού στην Ουάσιγκτον λίγο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, όμως αυτή δεν είχε προβληθεί ποτέ.

Οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία είναι στενές, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει το Μπακού στις συγκρούσεις του με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η άδεια του καναλιού ANS αφαιρέθηκε διακστικά, βάσει μιας αγωγής που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (NTRC). Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις αρχές να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, αν κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναμεταδίδουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή προάγουν τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.

«Το ANS τήρησε μια στάση που αντικρούεται στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Αζέρων και των Τούρκων πολιτών, προσφέροντας στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, που οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς», ανέφερε με ανακοίνωση της η NTRC.

Το ANS, ιδιοκτησίας τριών Αζέρων επιχειρηματιών, θεωρείται ευρέως ως ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης σε μια χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγορείται από τους αντιπάλους του για φίμωση των αντίθετων φωνών και φυλάκιση επικριτών του.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας του λόγου και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του σταθμού ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

«Το κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αξιολογηθεί ως μια πολιτική εντολή καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιασδήποτε διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν», τόνισε ο Αζέρ Γκασίμοφ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

SHARE