Αυστρία για προσφυγικό: Να παραμείνει κλειστή η Βαλκανική Οδός – Να ενισχυθεί η Ελλάδα

kourts

Κλειστή θα πρέπει να παραμείνει διαρκώς η Βαλκανική Οδός, όσο τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φυλάσσονται επαρκώς, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα, κυρίως με ενίσχυση της FRONTEX, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θεωρεί ότι έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας ένας πρόσφυγας να φεύγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, προς μία χώρα μη – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ (σ.σ. χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της χώρας). Όσο τα εξωτερικά μας σύνορα δεν φυλάσσονται, η παράνομη μετανάστευση μπορεί να εμποδίζεται μόνο έτσι», σημειώνει ο κ. Κουρτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

Ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί ως κράτος και ως οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, κάνει λόγο για ευθύνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την FRONTEX και να την εξοπλίσει κατάλληλα. Δηλώνει δε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτό.

SHARE