ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ-ΡΙΟ: Ασημένιος ο Σπύρος Γιαννιώτης μετά από αγώνα θρίλερ

 

Ασημένιος Ολυμπιονίκης στέφθηκε ο Σπύρος Γιαννιώτης σε ένα αγώνα θρίλερ, έχοντας τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τον Ολλανδό χρυσό Ολυμπιονίκη Φέρτμαν στον τερματισμό στα 10 χιλιόμετρα μαραθώνιας κολύμβησης.

Οι δύο αθλητές Γιαννιώτης και Φέρταν έπεσαν σχεδόν ταυτόχρονα στη γραμμή τερματισμού με τον Έλληνα πρωταθλητή να κατακτά τελικά το ασημένιο μετάλλιο.

Στα 36 του χρόνια, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής του τελικού, αν και βρέθηκε πολύ πίσω κατά τη διάρκεια του αγώνα, με ένα εκπληκτικό κολύμπι τα τελευταία 1.500 μέτρα κατάφερε να πάρει το ολυμπιακό μετάλλιο που έλειπε από την συλλογή του.

Από τα πρώτα μέτρα της κούρσας ο Αυστραλός Πουρτ πήρε μια σημαντική διαφορά, αφήνοντας πίσω του όλους συναθλητές του και η εικόνα αυτή συντηρήθηκε μέχρι τα τελευταία 1.500 μέτρα. Μετά από μία ώρα και σαράντα λεπτά ο Αυστραλός έδειξε σημάδια κόπωσης με τους υπόλοιπους συναθλητές συμπεριλαμβανομένου και τον Σπ. Γιαννιώτη να τον πλησιάζουν.

Ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής όλων των εποχών, σε ηλικία 36 ετών, πέτυχε έναν άθλο. Ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, στον τελευταίο αγώνα της ζωής του. Ο κολυμβητής είχε δηλώσει ότι αυτός θα ήταν ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του και φρόντισε να είναι ο καλύτερος. Με μία εντυπωσιακή αντεπίθεση στα τελευταία μέτρα κατάφερε να φτάσει τους προπορευόμενους και επιστρατεύοντας τις τελευταίες του δυνάμεις προηγήθηκε. Ο Ολλανδός, όμως, Φέρι Βέερμαν τον πλησίασε και πρόλαβε να ακουμπήσει πρώτος την ηλεκτρονική πλακέτα παρόλο που ο Ελληνας πρωταθλητής προπορευόταν.

«Στα τελευταία μέτρα είπα στον εαυτό μου: δώσε ότι έχεις και δεν έχεις. Είχα κλείσει τα μάτια και πήγαινα μηχανικά», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Ο 36χρονος πρωταθλητής αποκάλυψε ότι είχε κουραστεί πάρα πολύ και γι΄αυτό έφτασε «με ανάποδο» χέρι στον τερματισμό.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου στο βάθρο. Αρχισα να το σκέφτομαι στα τελευταία 100 μέτρα. Το ολυμπιακό μετάλλιο ήταν για εμένα το απωθημένο τόσων χρόνων. Αυτό ήταν το όνειρό μου και ύστερα από πέντε ολυμπιακές διοργανώσεις, το κατάφερα. Η δεύτερη θέση είναι σαν πρώτη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο φινάλε για την καριέρα μου», υπογράμμισε ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος αφιέρωσε το μετάλλιο στον προπονητή του, Νίκο Γέμελο, στη σύζυγό του και σε όλους όσοι τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο μεταξύ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής κατέθεσαν ένσταση και ζήτησαν να δοθούν δύο χρυσά μετάλλια διότι και οι δύο κολυμβητές διήνυσαν την απόσταση στον ίδιο χρόνο. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής φέρνουν ως παράδειγμα τα τρία ασημένια μετάλλια που δόθηκαν στα 100 μ. πεταλούδας. Βέβαια, ο προπονητής του Σπύρου Γιαννιώτη, ο Νίκος Γέμελος πιστεύει ότι δύσκολα θα γίνει η ένσταση δεκτή.

Τα συγχαρητήρια του στον Σπύρο Γιαννιώτη για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου εξέφρασε με επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η μεγάλη Ολυμπιακή σας καταξίωση μας κάνει όλους υπερήφανους όχι μόνο για την τεράστια επιτυχία σας, αλλά και για το αθλητικό πρότυπο που εκπροσωπείτε, το οποίο είναι και πραγματικό πρότυπο ζωής. Θερμά συγχαρητήρια», ανέφερε η επιστολή του κ. Παυλόπουλου.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γάλλος Μαρκ Αντουάν Ολιβιέ με χρόνο 1.53.02. Τον ίδιο χρόνο με τον τρίτο έκανε και ο Κινέζος Ζου Λιτζούν

 

SHARE