Ιράκ: Αυτή είναι η εικόνα που δημιούργησαν οι τζιχατζιστές…

upd: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο βόρειο Ιράκ κατήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες αμάχους.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Όπως είπε, της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επεσήμανε η Άστον.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ μετά την έγκριση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε γνωστοποιεί ότι οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν με στόχο αυτοκινούμενα πυροβόλα των τζιχαντιστών το οποίο έβαλε κατά θέσεων των Κούρδων που υπερασπίζονταν την πρωτεύουσα Αρμπίλ.

Πρόκειται για τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές  από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο ΙράκΧθες, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την έγκρισή του για «στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, καθώς και τη διανομή από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Έτοιμη να συνδράμει η Γαλλία

Έτοιμη να συνδράμει τις αεροπορικές προσπάθειες των ΗΠΑ στο Ιράκ, δηλώνει η Γαλλία. 

“Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ώστε να προκύψει ένα κοινό σχέδιο δράσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένου και μη πολίτες του Ιράκ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

Επιπλέον, η Γαλλία επιθυμεί την ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην ιρακινή κρίση και σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στη «καταστροφική κατάσταση» που επικρατεί στο Ιράκ, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ συνεχάρη την κίνηση του Αμερικανού προέδρου, Obama, για επέμβαση στο Ιράκ.

Απαγόρευση των εμπορικών αμερικανικών πτήσεων 

Εντολή στις αμερικανικές αερογραμμές να μην εκτελούν εμπορικές πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, έδωσε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ο περιορισμός των πτήσεων θα έχει ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, υπό τον κίνδυνο για περιστατικά ανάλογα της πτήσης MH17.

Ήδη από τις 31 Ιουλίου, είχε τεθεί σε ισχύ οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές εμπορικές πτήσεις μπορούσαν να περάσουν πάνω από το Ιράκ, μόνο εάν η πτήση βρισκόταν τουλάχιστον στα 30 χιλ. πόδια.
Πρόκειται για την τρίτη ολική απαγόρευση πτήσεων, μετά την κατάρριψη της 17ης Ιουλίου, καθώς ήδη ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας και του Ισραήλ έχουν σήμανση «υψηλού κινδύνου».

Στην σημερινή απαγόρευση για πτήσεις στο Ιράκ σημειώνεται πως «η κατάσταση είναι δυνητικά επικίνδυνη εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης», με τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να έχουν ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών και  του αυτοανακηρυγμένου Islamic State.

 

SHARE