Αποκάλυψη Bloomberg: Κρίσιμες ώρες για τις τράπεζες – Μείωση της ρευστότητας εξετάζει η ΕΚΤ

draghi1
Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η ΕΚΤ εξετάζει περιορισμό και μείωση της ρευστότητας μέσω του ELA. 

Στελέχη της ΕΚΤ έχουν καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση της ρευστότητας από τον ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυξάνεται η μειοψηφία που τάσσεται κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ έχει ετοιμάσει πρόταση η οποία προβλέπει την αύξηση του haircut στα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
«Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Η  συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, αντιμετωπίζεται από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012, σημειώνει το δημοσίευμα.
Καθώς οι Έλληνες καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τους  τραπεζικούς λογαριασμούς εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας στο ευρώ,  η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις εκροές με τον ELA.
Σύμφωνα με μία πηγή του Bloomberg, η ΤτΕ διατηρεί ένα μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ από τον ELA ως αποθεματικό, ώστε να έχει χρόνο να αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο bank run.
Σημειώνεται ότι για να ασκηθεί βέτο ή να περιοριστεί η χρηματοδότηση του ELA, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων από το διοικητικό συμβούλιο. Μια αυξημένη πλειοψηφία αντιτίθεται στο να συνεχιστεί να παρέχεται η βοήθεια επ αόριστον, δηλώνουν οι πηγές του πρακτορείου.

SHARE