Αποζημιώσεις για τις ζημιές στην Ερμού – Επιστολές ΕΒΕΑ-ΓΣΕΒΕ σε υπουργούς

UPD: Ολοκληρώθηκε, από τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο απολογισμός των ζημιών που προκλήθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μϊχαλος απέστειλε επιστολές στους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ. Παπαδημητρίου ζητώντας εκτός από την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων (ενεργοποίηση του Ν. 3775/21.7.2009), να γίνουν άμεσα οι ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνάδελφοι επιχειρηματίες βρεθήκαν στο επίκεντρο ακραίων εκδηλώσεων βίας από ομάδα ατόμων, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημίες στις επιχειρήσεις τους. Η ΓΣΕΒΕΕ όπως κάθε εχέφρων πολίτης δεν μπορεί παρά να εκφράσει, εκτός από την λύπη της, και την δυσαρέσκεια της για την έλλειψη προστασίας που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των βανδαλισμών. Πέραν του ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους να παρέχει ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας σε όλους τους πολίτες και στις περιουσίες τους, η διασφάλιση αυτού του επιπέδου είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία τόσο πολύ έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που αποτελεί και τουριστικό προορισμό.

Με δεδομένες τις οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι εκτός από την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων (ενεργοποίηση του Ν. 3775/21.7.2009), είναι ανάγκη να αναλάβετε άμεσα τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

ΤΟ ΕΒΕΑ

Προηγουμένως ο κ. Μίχαλος είχε έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, με τον οποίον συζήτησε τόσο το θέμα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, όσο και αυτό του αιτήματος του ΕΒΕΑ για την καταβολή αποζημιώσεων, ζήτημα το οποίο είδε θετικά ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την καταγραφή, ζημιές υπέστησαν 42 επιχειρήσεις με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται περίπου στις 155.000 ευρώ.

Επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Μίχαλου προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει για ακόμα μια φορά, την οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του, για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.  Η επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας,  βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Το ΕΒΕΑ με ειδικά κλιμάκια προέβη στην καταγραφή των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, κατά την 17η Ιουλίου 2017, όπως το ίδιο είχε πράξει και στα θλιβερά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008,του Μαρτίου 2009, του Μαΐου 2010 και του Ιουνίου 2011, και σας ενημερώνει ότι επλήγησαν   42  επιχειρήσεις στους κλάδους των ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, κουρτινών, ειδών δώρου, δερματίνων ειδών, οπτικών ειδών, κοσμημάτων και ειδών οικιακής χρήσης,  όπου  κατά δήλωσή τους έχουν υποστεί ζημιές κυρίως  θραύση τζαμαριών, βιτρινών  και πορτών ενώ σε κάποιες μεμονωμένες  περιπτώσεις καταγγέλθηκαν και καταστροφές εμπορευμάτων. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται περίπου στις 155.000 ευρώ.

Έχοντας υπόψη μας,  την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων».

SHARE