Αποδείξεις λιανικής: Στη Σλοβακία γίνονται αριθμοί λαχείου που κληρώνει μετρητά και δώρα

 

00:45 – Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Λοταρία με αποδείξεις λιανικής κατά της φοροδιαφυγής στη Σλοβακία 

Σχετικά Tags

«Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις»

Κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδεται από τον Σεπτέμβριο στη Σλοβακία θα αποτελεί κι ένα «λαχείο» για τον αγοραστή, στο πλαίσιο ενός είδους τυχερού παιγνίου που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της χώρας με σκοπό να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τις αγορές του, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. «Πολλοί από εμάς δεν ζητάμε την απόδειξη παρά σπανίως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσα χρήματα χάνονται έτσι στην παραοικονομία», πρόσθεσε.

Οι Σλοβάκοι θα μπορούν στο εξής να καταγράφουν τον αριθμό της απόδειξής τους σε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σε εθνική κλίμακα. Δύο φορές το μήνα θα γίνεται κλήρωση και θα αναδεικνύονται δέκα «τυχεροί» που θα κερδίζουν 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα μικροποσά.

Οι πωλήσεις χωρίς έκδοση απόδειξης επιτρέπουν στους εμπόρους να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο κράτος. Στη Σλοβακία ισχύει ΦΠΑ 10% για τα βιβλία, τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα. Για όλα τα άλλα προϊόντα ισχύει ΦΠΑ 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην παραοικονομία.

Παρόμοιες «λοταρίες» εφαρμόζονται στην Ταϊβάν και τη Μάλτα. Ένα «τυχερό παιχνίδι» που είχε ξεκινήσει πέρσι στη Γεωργία σταμάτησε μετά από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους

SHARE