Αντίθετοι οι πολίτες με την απεργία των καθηγητών στις Πανελλαδικές

Να μην πραγματιποιηθεί απεργία των καθηγητών μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφει πανελλαδική έρευνα (σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας) της Κάπα Research που έγινε χθες Δευτέρα, 13 Μαΐου, για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Βήματος, τα συμπεράσματά της έρευνας δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (66,4%) «μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις.

Ταυτόχρονα όμως και ένα 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία.

Ενα ποσοστό 32,5% των ερωτηθέντων απαντά «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» στην απόφαση των εκπαιδευτικών να απεργήσουν μέσα στην περίοδο των εξετάσεων.

Πάντως, ποσοστό 52,3% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο ερώτημα αυτό ωστόσο ένα 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Από την περίοδο που άρχισε να βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων αποφασίζουν – μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων – να κάνουν απεργία. Εσείς πώς κρίνετε την τακτική αυτή;», το 56,8% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά, αρνητικά» (43% απαντά μονολεκτικά «αρνητικά»).

Ενα ποσοστό όμως 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά» (με ένα 21,3% στην απάντηση «θετικά»).

Στην ίδια έρευνα ένα 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και ένα 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική. Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».

Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».

SHARE