Ανησυχεί η Ευρώπη για τους περιορισμούς της Γερμανίας στα κεφάλαια που μεταφέρουν οι ξένες τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γερμανία και θέτουν περιορισμούς στο ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να μεταφέρει μια ξένη τράπεζα στο εξωτερικό από τις θυγατρικές της στη γερμανική επικράτεια, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Το ζήτημα επικεντρώνεται στο φορέα εποπτείας του τραπεζικού τομέα στη Γερμανία, τον Bafin, ο οποίος έδωσε εντολή στην HypoVereinsbank να μην μεταφέρει κεφάλαια στην μητρική θυγατρική της Unicredit, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το μέτρο αυτό θεωρείται πως εντάσσεται στις προσπάθειες να προστατευτεί ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας από τα προβλήματα ξένων τραπεζών που μπορεί να διαθέτουν θυγατρικές στη χώρα.

«Ελέγχουμε εάν και κατά πόσον οι γερμανικές εποπτικές αρχές τηρούν τους κανόνες που αφορούν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του Επιτρόπου αρμόδιου για το χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Ρινκ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις ενέργειες εθνικών εποπτικών φορέων του τραπεζικού τομέα και ότι εάν η συμπεριφορά τους παραβιάζει τους κανόνες, αυτό μπορεί να βλάψει την ενιαία αγορά και την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Παρόμοια μέτρα εφαρμόστηκαν στη Βρετανία, η οποία ενδέχεται επίσης να τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής.

Η έρευνα βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επιλυθεί η διένεξη μεταξύ των εποπτικών φορέων των χωρών που εμπλέκονται ή, εάν αυτό δεν συμβεί, να διαμεσολαβήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

SHARE