Αμφίβολο «στοίχημα» για τα hedge funds, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σχετική εικόνα

 

 

 

Λίγες εβδομάδες πριν και αμέσως μετά το επιτυχημένο swap (ανταλλαγή) μιας σειράς ομολόγων με νέα, η UBS δήλωνε πως για το 2018 τα ελληνικά bonds αποτελούν για τους αναλυτές της μαζί με το ευρώ και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, μια από τις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες του 2018.

Και δεν ήταν μόνο το συγκεκριμένο επενδυτικό «σπίτι» που έδινε λαβή στο οικονομικό επιτελείο της Πλατείας Συντάγματος να πανηγυρίζει, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα το επόμενο βήμα, ή αλλιώς την αυτόνομη άντληση κεφαλαίων.

Μια σειρά από δηλώσεις εκπροσώπων διεθνών επενδυτικών πόλων και δημοσιευμάτων μέσων ενημέρωσης, όπως οι Financial Times,το Bloomberg και το  Reuters, συμφωνούσαν πως το επιτυχημένο αυτό τεστ ανοίγει τον δρόμο για καθαρή έξοδο της χώρας στα διεθνή κεφάλαια στις αρχές του 2018.

Μια τέτοια εξέλιξη βεβαίως θα αποτελούσε το εφαλτήριο για το πολυδιαφημιζόμενο από την Κυβέρνηση  clean exit της 18ης Αυγούστου από το μνημόνιο, δεδομένου πως θα πρόκειται για αναμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την ένταξη των εγχώριων τραπεζών στο QE της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση), θα έκλειναν τα στοματά όσων επιμένουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το success story του Μεγάρου Μαξίμου.

Η συνέντευξη στο CNBC

Ωστόσο ελάχιστες ημέρες αργότερα το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει άρδην και μάλιστα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο  CNBC είπε ότι «νομίζω πως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,  όμως δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς, όπως πιστεύαμε προηγουμένως», υποβαθμίζοντας έτσι το θέμα. Και πρόσθεσε πως «η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια.  Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση». «Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε. Επι της ουσίας ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πως θα προχωρήσουμε στην έκδοση ομολόγων και χωρίς το QE, επαναφέροντας όμως έτσι τον προβληματισμό στις τάξεις των διεθνών επενδυτών.

Αλλάζει το σκηνικό

Ο προβληματισμός ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τόσο οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που διέρρευσε ότι μέρος του πλεονάσματος που αξιοποιήθηκε ως κοινωνικό μέρισμα δεν αποτελεί «νέα λεφτά» αλλά προέρχεται από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών, όσο και η επισήμανση του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ανέφερε πως  καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει.  Ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο, ανέφερε ότι «όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορη έκφραση» για να συμπληρώσει πως  τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα στην ελληνική οικονομία θα παραμείνουν και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Καμπανάκι» στα hedge funds

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σκεπτικό των αγορών, ή αλλιώς όσων δεν περιορίζονται μόνο στα λόγια και σε αναλύσεις χωρίς κανένα ρίσκο, αλλά σκοπεύουν να τοποθετήσουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στα νέα ελληνικά ομόλογα, όλα τα παραπάνω έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι και προκαλούν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο πρέπει να το πράξουν.

Οι συζητήσεις στα διεθνή επενδυτικά στέκια έχουν πάρει φωτιά και περιλαμβάνουν ακόμα και ακραία σενάρια.

Ειδικότερα οι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους θεωρώντας πως τα κεφάλαιά τους ενδέχεται να αξιοποιηθούν όχι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας που είναι και το ζητούμενο, αλλά ακόμα και σε παροχές προς τους πολίτες μέσω λογιστικών αλχημειών.

Παραμένει το «αγκάθι» των πλειστηριασμών

Επίσης  λαμβάνουν πλέον  πολύ σοβαρά υπόψη την περίπτωση να κωλύσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σε κοινωνικό και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Μια ακόμα παράμετρος που θεωρείται απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τούτο την ώρα που εκκρεμούν τα stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γνωρίζουν δε πως η βαθμολογία της Ελλάδας παραμένει χαμηλή (Β-) και συνεπώς δεν επιτρέπει στα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θεσμικά χαρτοφυλάκια να αγοράσουν ελληνικό χρέος με αποτέλεσμα το επενδυτικό περιβάλλον να προσφέρεται μόνο για τα επιθετικά και υψηλού ρίσκου hedge funds. Ακόμα και οι «καρχαρίες των αγορών» όμως (hedge funds) δεν είναι βέβαιο πως θα είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο στοίχημα όσο και αν βελτιωθεί η καμπύλη των ομολόγων, ξέροντας πολύ καλά ότι η δευτερογενή αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και ο κίνδυνος του εγκλωβισμού παραμένει σε πρώτο πλάνο.

 

Του Αντώνη Τάντουλου[email protected]

SHARE