Αμηχανία σε Ελλάδα και ΕΕ για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία

Αμηχανία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, με το ζήτημα να αποκτά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Η Αθήνα ανησυχεί ότι  το πολιτικό αδιέξοδο στο Βερολίνο θα επηρεάσει τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν το τοπίο είναι θολό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν συνέπειες για την Ελλάδα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βλέπει το σχεδιό του για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. να καθυστερεί καθώς δεν έχει την πολύτιμη στήριξη της καγκελαρίου στην πιο κρίσιμη περίοδο.

Όσον αφορά το Brexit, οι διαπραγματρεεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, το οποίο μόνο το Βερολίνο θα μπορούσε να λύσει.

«Η αβεβαιότητα στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη, που αναζητά μια γερμανική κυβέρνηση όπως ποτέ άλλοτε. Η ΕΕ αντιμετωπίζει δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και κοιτάζει στο Βερολίνο για μια απάντηση στις προτάσεις Μακρόν», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

SHARE