Βαριές κατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τις παρεμβάσεις στην Ουκρανία

POSIA---HPA-SHMAIES

Ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με φόντο τις παρεμβάσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα υποστηρίζει πως «Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία και εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες μέσα στη ζώνη συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφιλων αυτονομιστών».

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, Αμερικανοί εκπαιδευτές βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και στην περιοχή της Μαριούπολης, που αποτελεί στρατηγικό λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ. Η πόλη ελέγχεται από τις τακτικές δυνάμεις, με σημαντική στήριξη πολιτοφυλακών, όμως οι φιλορώσοι διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις στα περίχωρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το τηλεγράφημα του Interfax, ενώ αντίθετα το Κίεβο το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας μία ημέρα έπειτα από την κατηγορία των ΗΠΑ ότι η Μόσχα τοποθετεί συστήματα αεράμυνας στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, προσθέτοντας μάλιστα πως ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε γυμνάσια των ανταρτών, σε παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ούτως ή άλλως πως η Μόσχα εξοπλίζει και ενισχύει τους φιλορώσους αντάρτες, κάτι που η ρωσική διαψεύδει κατηγορηματικά, αντιτείνοντας πως οι Ρώσοι πολίτες που μάχονται στις τάξεις των αυτονομιστών είναι «εθελοντές».

SHARE