“Αλλάζει το κλίμα για Ελλάδα και ευρωζώνη” λέει η Wall Street Journal

Ένα χρόνο πριν λίγοι θα στοιχημάτιζαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και του ενδεχόμενου περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι εξελίξεις του 2014 καταδεικνύουν την αλλαγή του κλίματος στις αγορές για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2014, όταν η κρατικοποιημένη ισπανική τράπεζα Bankia ήταν σε θέση να εκδώσει μη εξασφαλισμένο ομόλογο. Η Μαδρίτη πούλησε μετοχές της Bankia σε διεθνείς επενδυτές, ενώ και άλλες ισπανικές τράπεζες, μαζί με τις ιταλικές, αυστριακές, ακόμη και ελληνικές, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ενδείξεις για στροφή της Νότιας Ευρώπης πληθαίνουν και όπως εξηγεί ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι τώρα η ανεργία υποχωρεί.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, με τους φορείς να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για +1,2% το 2014.

Σημαντικό το πρόβλημα χρέους – Υψηλό το πολιτικό ρίσκο

Η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εφησυχασμό.

Παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της ευρωζώνης, το πρόβλημα χρέους παραμένει, καθιστώντας την ευρωζώνη ευέλικτη σε μελλοντικά σοκ, που μπορεί να πηγάζουν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα ή μια πιο «σφικτή» νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το υψηλό χρέος αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη, ενώ η αντιμετώπισή του σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Το υψηλό χρέος αποτελεί ρίσκο για την πολιτική σταθερότητα, προειδοποιεί η Wall Street Journal και τονίζει ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για τις οικονομικές τύχες της ευρωζώνης βρίσκεται στην εθνικές κυβερνήσεις και στο αν θα καταφέρουν να αφαιρέσουν τα εμπόδια προς την ανάπτυξη.

Με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία το 2015, και τους εύθραυστους κυβερνητικούς συνασπισμούς σε Ελλάδα και Ιταλία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να θέσουν τέλος στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

SHARE