Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο

ypourgiko

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αποφασισμένος να δείξει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο ανασχηματισμός είναι «τομή μέσα στη συνέχεια», ενώ καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, νέα και παλαιά, θέλοντας να δείξει ότι δεν  θα αφήσει περιθώριο χρόνου στους παλιούς υπουργούς, επισήμανε ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι«Ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

Ο ίδιος, συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι “βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει”.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι “έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στη περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη”.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σημείωσε ότι “η μεγάλη, μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας”.

Ακόμα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης να “προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να μειώσουμε την ανεργία στο 10%”. Ωστόσο ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση για να “το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια”,τις σωστές αποφάσεις και “αναγκαίες επιλογές”.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση “τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση”, χωρίς “υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις”.

“Αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Βλέπουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού”.

 

SHARE