Ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ με χρέος, ευρώ

 

 

Με το σύνθημα «Καμιά θυσία για το ευρώ» και τη διαβεβαίωση ότι η ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας», προσέρχεται στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκύπτει από τη διακήρυξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το κείμενο, το οποίο θέτει στόχο «την ανατροπή στην Ελλάδα και τη θεμελίωση της άλλης Ευρώπης», ζητεί από τον ελληνικό λαό να στείλει ρητή εντολή στην κυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται «συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής», να παραδώσει την εξουσία, αλλά και να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται «ιμπεριαλιστική δύναμη» και «Ευρώπη των τραπεζών, της Μέρκελ, της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού». Στη διακήρυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την υπόσχεση για «ακύρωση των Μνημονίων». «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποκλείεται να ανασάνει η χώρα», τονίζεται στη διακήρυξη.

Δεσμεύσεις

Οπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: «Η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημίας στη χώρα μας, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας», ενώ θα ενεργοποιηθεί άμεσα «η διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων». Το κείμενο δεσμεύει, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υποκύψει σε πιέσεις σε περίπτωση που θα γίνει κυβέρνηση: «Η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και Μνημόνια. Οπως συμπυκνώνει το σύνθημα: «Καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι», τονίζεται στη διακήρυξη.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

SHARE