Αισιοδοξία για υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2017 – Δεν ζητούνται νέα μέτρα για το 2018

Για συμφωνία των θεσμών με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου, έκανε λόγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών.

Όπως διευκρίνισε, το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Θεσμοί: Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος του 2017

Καλές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών -μετά από την ολοκλήρωση σήμερα (27/10/2017) της πρώτης φάσης των επαφών με την κυβέρνηση- τις συζητήσεις που υπήρξαν με την ελληνική πλευρά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων και στόχος παραμένει να τελειώσει η γ’ αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

SHARE