Αίγυπτος: Εις θάνατον ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι

 

Τη θανατική καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς και 100 άλλων κατηγορούμενων, μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που συνδέονται με υπόθεση μαζικής απόδρασης από τις φυλακές το 2011, ζήτησε δικαστήριο του Καΐρου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο ζήτησε επίσης την θανατική καταδίκη για τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χαϊράτ ελ Σατέρ και άλλων 15 που κατηγορούνται για συνωμοσία με ξένες ομάδες ανταρτών κατά της Αιγύπτου.

Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στην ανώτατη θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, προτού εκτελεστεί.

Διεθνής Αμνηστία: Παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει σε θάνατο τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι “μία παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες” και ζήτησε την απελευθέρωσή του ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο.

 

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση.

Ερντογάν: Επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να επιβάλει την ποινή του θανάτου στον πρώην πρόεδρο της χώρας, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, κάνοντας λόγο για “επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο”.

“Ο εκλεγμένος πρόεδρος από τον αιγυπτιακό λαό (…) δυστυχώς καταδικάστηκε σε θάνατο. Η χώρα επιστρέφει στην αρχαία Αίγυπτο”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη κατηγορώντας τη Δύση ότι “κάνει τα στραβά μάτια” σχετικά με το πραξικόπημα του 2013 με το οποίο απομακρύνθηκε ο Μόρσι από την εξουσία.

SHARE