ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ – ΒΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΗΤΟΡΕΙΕΣ

 

Ο Ομπάμα στον Αλέξη στη “γραμμή” Λαγκάρντ: Μείωσε τη γραφειοκρατία, είσπραξε τους φόρους, κάνε μεταρρυθμίσειςΟ υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που συναντήθηκε με τον κ. Λιού, βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

“Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου”, ανέφερε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.

“Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά”, πρόσθεσε ο Τζακ Λιου.

Λίγο πριν τη συνάντηση Λιου-Βαρουφάκη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους τους», αναφέρει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, σε προδημοσίευση ανακοίνωσης που θα κάνει στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του ΔΝΤ.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα»

 

Μ.ΟΜΠΑΜΑ: “Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμισεις”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

“Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμισεις”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Έλληνες “πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας”, συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι “υπάρχει ελπίδα” και ότι η χώρα μπορεί “να επιστρέψει στην ανάπτυξη”.

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντσι)”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει τη γραφειοκρατία της, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

“Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Έλληνες “πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας”, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη γενικότερα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αναγκαίες τόσο η λιτότητα όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για την Ιταλία, έκρινε ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται στη σωστή πορεία με τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.

Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για πτώση της ζήτησης και αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να δωθεί μια ώθηση στην αύξηση της ζήτησης.

SHARE