ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 0,6% και το 2015 κατά 2,9%.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας ωστόσο μια ελαφρά μείωση φέτος στο 26,3%(από το 27,3%), ενώ το 2015 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 24,4%.

 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος (άνοδος 3% σε σχέση με πέρυσι) και 3,9% το 2015, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην ευρωζώνη, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του και περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το  2014 και 3% το 2015.

Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις του επισημαίνοντας ότι αναμένει το 2014 η ανάπτυξη να φτάσει το 1,2% και το 2015 να φτάσει το 1,5%. Και τα δύο μεγέθη είναι αυξημένα κατά 0,1% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ωστόσο το ΔΝΤ σημειώνει ότι ορισμένες χώρες στην Ευρωζώνη με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανεργίας γνωρίζουν ήδη αποπληθωρισμό. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού συνολικά για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα έναντι του επίσημου στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση, αναφέρει το Ταμείο.

– Για την Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αποτυχία να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

– Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη Ρωσία στο 1,3% από 2% λόγω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για την Ουκρανία.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Γερμανία δείχνουν ανάπτυξη 1,7% το 2014 και μικρή επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του γερμανικού ΑΕΠ στο 1,6% το 2015.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 2,5% το 2015.

– Το Ταμείο επίσης «βλέπει» για την Κίνα ανάπτυξη της τάξης του 7,5% το τρέχον έτος και 7,3% το 2015.

SHARE