ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Για ποιούς αυξάνονται οι δόσεις – Όλες οι αλλαγές

Διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, όπως αναφέρεται, δίνεται δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην περιφέρεια.

Αυτά προστέθηκαν -μεταξύ άλλων- στις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Όσον αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, θα μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετο κτίσμα εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία με την καταβολή μόνο του 30% του ειδικού προστίμου όπως διευκρινίζεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Επίσης, εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου δημόσια κτίρια με αυθαιρεσίες και έτσι μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

SHARE