ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: “Σήμα” από την Κομισιόν για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας

tameiaΤον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κρούει η Κομισιόν, την ώρα που το ζήτημα αποτελεί το βασικό “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό ποσοστό δαπάνης για τις συντάξεις.

Με τις παρεμβάσεις της τελευταίας 5ετίας, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν από το 16,2% του ΑΕΠ το 2013 (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) σε λίγο πάνω από το 14% από το 2030 και μετά. Όμως αυτό το ποσοστό είναι υψηλό και πάντως υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 12%. Και μάλιστα αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει αποφασιστεί!

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως σε ότι αφορά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκιναει από πολύ χαμηλή αφετηρία. Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι κάτω των 62 ετών, αλλά με τις αλλαγές που εφαρμόζονται εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 67,3 έτη έως το 2050.

Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013 εκτινάσσεται σε 19% το 2020 και παραμένει σταθερά πάνω από 20% τις επόμενες δεκαετίες.

SHARE