ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ – ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ

Ανάστατος ο επιχειρηματικός κόσμος με το αλαλούμ σχετικά με τον ΦΠΑ. Στο παζλ της αβεβαιότητας, προστέθηκε και η πληροφορία ότι το σχέδιο Βαρουφάκη για μειωμένο ΦΠΑ σε εκείνους που πληρώνουν με κάρτες, απορρίπτεται από τους θεσμούς.

«Σκοντάφτει» η εξαγγελία για φθηνότερες συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Όπως παραδέχτηκαν  κυβερνητικά στελέχη, οι «θεσμοί» δεν αποδέχονται την εφαρμογή μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών.

Εκτιμούν ότι το να επιβάλλεται φπα  με συντελεστή 15% στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ή ακόμη και ΦΠΑ με συντελεστή 6,5% για τις αγορές τροφίμων, φαρμάκων και βιβλίων, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες εις βάρος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών – ο οποίος και αποκάλυψε το σχέδιο για τους μειωμένους συντελεστές που θα αφορούν στις συναλλαγές με κάρτες – είχε τονίσει ότι η ελληνική πρόταση έχει τύχει θετικής υποδοχής από εκπροσώπους των δανειστών. Σήμερα, όμως η εικόνα άλλαξε.

 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το ΦΠΑ, σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτηση του στο Twitter. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης, έγραψε:

 «H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες»

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ…

 

Στο τραπέζι μπαίνουν νέα σενάρια για τον ΦΠΑ όπως η διατήρηση τριών συντελεστών ΦΠΑ, όπως  7,5% για  φάρμακα, τρόφιμα και βιβλία, 15% για ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία, εισιτήρια κλπ. και  21% ή 22% για προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο 23%. Και όλα αυτά, χωρίς εξαίρεση για χρήση κάρτας, αλλά με επιστροφή 30% του ΦΠΑ για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών του Αιγαίου.

 

SHARE