ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ Ε9 – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ – ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Ακίνητα: Φόρους - «φωτιά» φέρνουν τα λάθη στο Ε9 - Προθεσμία μέχρι 30 Νοεμβρίου για διορθώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση κι ότι εν πάση περιπτώσει θα δοθεί η δυνατότητα διορθωτικών Ε9 χωρίς πρόστιμα.

Αυτό που δεν λέει, όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου είναι εάν η επανεκκαθάριση και ο συμψηφισμός θα γίνει έως το τέλος του έτους ή αν θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι έως την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, δηλαδή ως το επόμενο καλοκαίρι!

Όπως σημειώνει και ο Γ. Παππούς στο ρεπορτάζ του στο iefimerida.gr, οι οδηγίες που δόθηκαν για την εκκαθάριση των “προβληματικών” Ε9 δεν παύουν να κινούνται στα όρια της υπερβολής ή μάλλον του παραλογισμού. Μεταξύ άλλων:

 

  • στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει αναγράψει ή έχει αναγράψει λανθασμένα το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι έχει την πλήρη κυριότητα.
  • εάν υπάρχουν λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας, τότε θα θεωρείται ότι ο υπόχρεος είναι κύριος του ακινήτου στο 100%.
  • εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος του ακινήτου, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή προσαύξησης, δηλαδή σαν να βρίσκεται το ακίνητο στον 6ο όροφο!
  • εάν υπάρχουν λάθη στα στοιχεία του επικαρπωτή, η εκκαθάριση θα γίνεται με πλεονέκτημα του Δημοσίου, αφού θα λαμβάνεται υπόψιν το δυσμενέστερο έτος για τον φορολογούμενο
  • εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενός αγροτεμαχίου γίνεται μόνο από το Νομό που βρίσκεται, το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίζει το φόρο με βάση την υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία του Νομού, πολλαπλασιάζοντας έτσι την επιβάρυνση. Εάν, μάλιστα, υπάρχουν και κτίσματα εντός του αγροτεμαχίου χωρίς επαρκή στοιχεία, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι πρόκειται για κατοικία, κάτι που συνεπάγεται τον ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του φόρου!!!

 

SHARE