ΑΚΙΝΗΤΑ: Τιμές -42% από τα υψηλά – Εκτιμήσεις του οίκου Fitch για τις συνέπειες των πλειστηριασμών

 

Το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών θα είναι η χαριστική βολή για την ελληνική αγορά των ακινήτων πιστεύει η Fitch.

Τον Ιούλιο, η Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές των ελληνικών κατοικιών, προβλέποντας  ότι η αγορά θα σημείωνε συνολική πτώση 42% από τα προηγούμενα υψηλά της, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 33%.

Σήμερα, ο οίκος αναγκάζεται να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις του αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέες εκτιμήσεις θα κάνουν λόγο για συνολική πτώση της αγοράς πάνω από 42%. Οι αναλυτές περιμένουν, όμως, να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως σημειώνει η Fitch, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων και για εκείνους που τις έχουν αγοράσει. Θα αυξήσει τα cash flows επιτρέποντας την ανάκτηση χρημάτων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα μειώσει τον προβλεπόμενο χρόνο που απαιτείται για τις κατασχέσεις κατοικιών.

Όμως, η όποια θετική επίδραση στις τιτλοποιήσεις θα ακυρωθεί από την ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών, εξαιτίας της  πλημμυρίδας των ακινήτων που θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά.

SHARE