ΑΚΙΝΗΤΑ: Πρόταση σωτηρίας της αγοράς από τον Γ.Μαυραγάνη – Στα “σκουπίδια” οι αντικειμενικές αξίες

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο newmoney, το επιτελείο του Γ. Μαυραγάνη έχει παρουσιάσει στην Τρόικα πλήρη πρόταση για να υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης στην τιμή αγοράς που αναγράφεται στα συμβόλαια και όχι στην αντικειμενική τιμή. Έτσι θα αποκτά νόημα η μείωση του συντελεστή στο 3%, εφόσον θα υπολογίζεται στη χαμηλή -λόγω κρίσης- τιμή πώλησης των ακινήτων.

Καθώς και ο φόρος Υπεραξίας (που και αυτός τροποποιείται και αναμένεται να μειωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο) υπολογίζεται επίσης στην τιμή του συμβολαίου πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας θα ισχύουν πλέον μόνο για τον φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο το μέτρο φαίνεται να προσκρούει σε αντιδράσεις της Τρόικας, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων ή και των κομμάτων της συγκυβέρνησης, από φόβο ότι μπορεί να χαθούν δημόσια έσοδα.

Το επιχείρημα αυτό όμως καταρρίπτεται από τους υποστηρικτές της πρότασης, για τρεις τουλάχιστον λόγους:

–          σήμερα η κτηματαγορά είναι νεκρή, άρα δεν τίθεται θέμα απωλειών από συναλλαγές που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, η μείωση των φόρων στη μεταβίβαση μπορεί να αναθέρμαινε την κτηματαγορά και τα δημόσια έσοδα.
–          δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και απόκρυψης της τιμής πώλησης. Από θέσεως ισχύος πλέον, λόγω κρίσης, ο αγοραστής πληρώνει μόλις 3% φόρο και αναλαμβάνει ρίσκο να αναγράψει μικρότερη αξία στο συμβόλαιο.
–          και αν είχε κίνητρο να υποκύψει σε πιέσεις του πωλητή για πιο χαμηλό τίμημα, ο αγοραστής έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με τον πωλητή. Αν δηλώσει χαμηλότερο τίμημα, θα γλιτώσει τώρα 3% αλλά θα επιβαρυνθεί με 15% σε μελλοντική πώληση, γιατί θα επωμιστεί να πληρώσει τη διαφορά τιμής σαν υπεραξία στο μέλλον.

Η διάταξη επιδιώκεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα.

SHARE