ΑΚΙΝΗΤΑ: Νέες αντικειμενικές τον Ιούνιο – Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί με τις παλιές!

 

Το νέο χαράτσι στα ακίνητα: Ποιοι γλιτώνουν φόρο και ποιοι πληρώνουνΜέχρι το τέλος Ιουνίου θα καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Η διαβίβαση έγινε κατόπιν ερώτησης στη Βουλή σχετικής με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα φέρει αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να “παγώσει” τις τιμές ζώνης σε περιοχές με 700 – 800 ευρώ ανά τετραγωνικό αλλά και να μειώσει τις τιμές στις ακριβές περιοχές.

“Γρίφος” παραμένει το τι θα συμβεί στις “μεσαίες” τιμές ζώνης όπου η σχέση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών δεν είναι τόσο καθαρή.

Αναφορικά με το φόρο ακινήτων για το 2015, ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι ο υπολογισμός του γίνεται με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου. Εφόσον, λοιπόν, παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ και ακόμα και εάν γίνουν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, το πιθανότερο είναι ότι ο φόρος το 2015 θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές.

SHARE