ΑΚΙΝΗΤΑ: Μεγάλη μείωση του φόρου μεταβίβασης – ΦΠΑ για νεόδμητα 18%

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».

Ελαφρύνσεις στο κόστος για την απόκτηση ακινήτων με μείωση στο μισό του φόρου μεταβίβασης και την πλήρη κατάργηση των αμοιβών δικηγόρων στη σύνταξη των συμβολαίων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της «χειμαζόμενης» κτηματαγοράς. Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ΦΠΑ

Στο 18% αναμένεται να μειωθεί ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητης κατοικίας, στοχεύοντας στην «ανάσταση» της νεκρής  αγοράς ακινήτων.

Η  μείωση του φόρου από το 23% στο 18% επίκειται να τεθεί σε ισχύ από το προσεχές καλοκαίρι.

SHARE