ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Αλίγιεφ για το φυσικό αέριο

Σε φιλικό και φιλόξενο κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σήμερα το απόγευμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

Σκοπός της ολιγόωρης επίσκεψης του πρωθυπουργού ο οποίος επιστρέφει από την Κίνα, ήταν το θέμα του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης συζητήθηκαν τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Σαμαράς επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα. Αντίστοιχα ο Αζέρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χεϊντάρ Αλίγιεφ. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Ελληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος Πρόεδρος.

SHARE