ΑΔΜΗΕ: Τα σχέδια του βελγικού ομίλου Elia για εξαγορά

«O Elia θέλει να εξαγοράσει το δίκτυο υψηλής τάσης στην Ελλάδα» σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L’ Echo, όπου αναφέρεται ότι ο βελγικός όμιλος Elia είναι ένας από τους τελικούς τέσσερις υποψήφιους αγοραστές που έχουν επιλεγεί για την εξαγορά του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έκτασης 11.300 χιλιομέτρων.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το άρθρο επισημαίνει ότι ο όμιλος Elia διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο, ενώ κάνει αναφορά στους ανταγωνιστές του, την ιταλική Terna, την κινεζική SGCC και τον καναδικό διαχειριστή κεφαλαίων PSP. Υπογραμμίζει, δε, ότι οι δύο πρώτες εταιρείες αποτελούν σοβαρούς ανταγωνιστές αλλά και πως μεταξύ τους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Elia, Μπάρμπαρα Βερχάγκεν, οι στόχοι του Ομίλου δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και στρατηγικοί. «Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχύσουμε την ηγετική θέση μας σε ό,τι αφορά την onshore και την offshore μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνει.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του ελληνικού δικτύου, συμπληρώνει το άρθρο, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μία σειρά προκλήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως είναι απαραίτητες οι επενδύσεις σε γραμμές υψηλής τάσης γειτονικών χωρών καθώς και στη σύνδεση των ελληνικών νησιών. Από το αρμόδιο υπουργείου εκτιμάται ότι αυτή η επέκταση του δικτύου θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ. Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, πολλά νησιά «διαθέτουν ανεξάρτητα δίκτυα που στηρίζονται στη χρήση ντίζελ ή πετρελαίου, κοστίζουν πολύ και αποτελούν πηγή ρύπανσης. Η διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα θα διασφαλίσει την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, οι ενεργειακές ανάγκες των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τη θερινή περίοδο. Η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα μπορεί, επίσης, να δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά τα νησιά, τα οποία διαθέτουν άφθονο ήλιο και άνεμο. Η ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείει και την εξαγωγή εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο όμιλος Elia διαθέτει, ήδη, εμπειρία διασύνδεσης με γειτονικές χώρες, με την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων και με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, ο ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από την ιταλική και την κινεζική εταιρεία, θα είναι σκληρός. Ήδη, η ιταλική Terna έχει στενή συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ (υποθαλάσσιο καλώδιο συνδέει τις δυο χώρες). Η κινεζική SGCC– η οποία διαχειρίζεται το 90% του κινεζικού δικτύου- κατέχει το 25% του πορτογαλικού δικτύου REN και βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για να αποκτήσει το 35% του ιταλικού δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος CDP Reti, το οποίο ελέγχει το χαρτοφυλάκιο συμμετοχής του ιταλικού κράτους στο δίκτυο της Terna». «Φανταστείτε μία συμμαχία μεταξύ αυτών των δύο ανταγωνιστών», καταλήγει το άρθρο.

SHARE