ΑΓΟΡΕΣ: Πως έκλεισε ο Αύγουστος σε Wall Street, Πετρέλαιο, Χρυσό, Ευρωπαικές μετοχές

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου WTI μετά από τρεις διαδοχικές μέρες πτώσης. Ενισχύθηκε 2,8% στα 47,23 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έπιασε τα δύο δολάρια καθώς το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Harvey έχει θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν το ένα τέταρτο των διυλιστηρίων της χώρας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα χρειαστούν πολλοί μήνες, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή.  Ο τυφώνας Χάρβεϊ , έχει περιορίσει τη διύλιση κατά τουλάχιστον 4,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,27% ή 56 μονάδων στις 21.952 και ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.428 μονάδες. Ο  Nasdaq  σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,95% στις 6.428 μονάδες.

Τον Αύγουστο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,3%, ο S&P 0,1% και ο Nasdaq 1,3%.

 

ΧΡΥΣΟΣ

Η αποδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες με αφρμή την κρίση στη Β.Κορέα, ενίσχυσαν την ζήτηση του χρυσού. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0.6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1.322,2 δολάρια η ουγγιά.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικα χρηματιστηρια bankwars

Άνοδος στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,86%, με τον κλάδο πρώτων υλών να γνωρίζει τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, με τη μετοχή της Carrefour να γνωρίζει “βουτιά” 13%, καθώς  η εταιρεία προειδοποίησε πως τα κέρδη της ενδέχεται να μειωθούν το 2017, λόγω της μικρότερης αύξησης των πωλήσεων. 

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,58% και ο DAX κέρδισε 0,44%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,77%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,52% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 0,87%.

 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,5% τον Αύγουστο από 1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%.

Είναι ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 1,9%, φθάνοντας για λίγο τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά προέβλεπε την υποχώρησή του στο 1,2%.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 4% τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ οι υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν σταθερές.

Με άλλη ανακοίνωσή της , η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Ιούλιο – όσο και τον Ιούνιο – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009. Στη Γερμανία, η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες υψηλότερων μισθολογικών αυξήσεων που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, στη Γαλλία και την Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο.

 

SHARE