ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Πτώση στις μετοχές – Άλμα για το ευρώ

Η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας ύστερα από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση ήρθε να προστεθεί στην πτώση των τιμών του αργού ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα κατά την έναρξη των συναλλαγών και οδηγώντας τις στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, μεταδίδει το Reuters.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πτώση 0,7% και συμβαδίζοντας με τις μετοχές και τα blue-chips της ευρωζώνης.

Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 1,2% σε χαμηλό δύο εβδομάδων, μετά τη τελευταία κυβερνοεπίθεση που έπληξε υπολογιστές σε τράπεζες και μεγάλες εταιρίες όπως η WPP, η Moeller Maersk και η Metro.

Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στις μετοχές πετρελαίου και αερίου, με την Tullow Oil να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Στα ύψη το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Άλμα σε υψηλά έτους καταγράφει το ευρώ, μετά την αλλαγή στη φρασεολογία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Οι αναφορές που έκανε ο Ντράγκι στην ομιλία του (σ.σ.: για σταδιακή προσαρμογή των παραμέτρων της νομισματικής πολιτικής ) στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΚΤ στην Πορτογαλία, έπεισαν τους επενδυτές ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι έτοιμοι να αρχίσουν την απόσυρση της στήριξης στην οικονομία, η οποία κυριάρχησε στη νομισματική πολιτική για μία σχεδόν δεκαετία.

Οι αναφορές του Ντράγκι οδήγησαν τη Deutsche Bank να εγκαταλείψει τη θέση της για ενίσχυση του δολαρίου και να κάνει λόγο για το τέλος του ράλι του δολαρίου που ξεκίνησε το 2014.

«Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι το ευρώ θα είναι πιθανότατα το βασικό όχημα, μέσω του οποίου θα γίνουν πιο σφιχτές οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνης», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας σε σημερινό σημείωμα στους πελάτες της.

«Βλέπουμε τώρα τους κινδύνους να μετακινούνται σε μία προσπάθεια ανοδικής διάσπασης του εύρους 1,05 έως 1,15 δολαρίων, εντός του οποίου κυμαίνεται το ευρώ επί πολλά χρόνια», σημείωσε ο αναλυτής, αναθεωρώντας την πρόβλεψή του για την ισοτιμία του ευρώ στο τέλος του έτους στα 1,16 από 1,03 δολάρια.

Το ευρώ ενισχύθηκε σήμερα το πρωί κατά 0,7% στα 1,1381 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη 1,4% που σημείωσε χθες, ενώ πριν από λίγο η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 1,1361 δολάρια.

SHARE