Ύστατο χαίρε όλων των πολιτικών κομμάτων στον Εμμανουήλ Κριαρά

 

Με σειρά δηλώσεων ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Κριαρά , ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 107 ετών. Σημειώνεται ότι η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (η σορός θα βρίσκεται εκεί από τις 11 πμ), από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, η σορός του θα μεταφερθεί και θα ενταφιαστεί την Τετάρτη στο Κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων.

Κ. Παπούλιας: Ας ανατρέξουμε εκ νέου στον λόγο του Εμ. Κριαρά

Τη λύπη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε γραπτό του μήνυμα.

Ο κ. Παπούλιας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αν τα όρια της γλώσσας είναι πράγματι τα όρια του κόσμου, ο Εμμανουήλ Κριαράς μας έμαθε πώς να τα αναγνωρίσουμε και πώς να τα εκτείνουμε. Ένας υπέροχος δάσκαλος και διανοητής που μας αφήνει το ανεκτίμητο Λεξικό του μαζί με μαθήματα σκέψης και ζωής.

» Το βάθος του στοχασμού του δεν τον απομάκρυνε αλλά τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στους πολλούς, στους οποίους προσέφερε τη σοφία του με τρυφερότητα και απλότητα.

» Αξίζει να ανατρέξουμε ξανά στο λόγο του, προφορικό και γραπτό, για να βρούμε λέξεις και ιδέες με διαχρονική δύναμη».

Αντ. Σαμαράς: Εμβληματική προσωπικότητα ο Εμ. Κριαράς

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά εκφράζει με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως εμβληματική προσωπικότητα του επιστημονικού και δημόσιου βίου της χώρας, με μεγάλη προσφορά στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.

«Καθηγητής της Φιλοσοφίας, ο Εμμανουήλ Κριαράς σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του δύο αιώνες πνευματικών και πολιτικών αγώνων, διδάσκοντας ήθος και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, διατήρησε μέχρι τέλος τη διαύγεια και την ικανότητά του να ξεχωρίζει το Καλό από το Κακό, προσφέροντας γνώσεις, εμπειρία και ψύχραιμο λόγο μέχρι την τελευταία ημέρα μιας ζωής της οποίας τη μεγάλη διάρκεια αξιοποίησε υπέρ της πατρίδας του» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Ευ. Βενιζέλος: Ο Εμ. Κριαράς έχει καταγραφεί στην Ιστορία του Έθνους

Δήλωση για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνηση, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε πάντα ενεργός πολίτης, προοδευτικός διανοούμενος, αυθεντικός δάσκαλος και ακαταπόνητος ερευνητής.

Παράλληλα δηλώνει ότι αποχαιρετά με βαθύ σεβασμό των εκλιπών, προσθέτοντας ότι «η γλώσσα, η παιδεία και η ελευθερία ήταν η πνευματική επικράτεια του Κριαρά που και μόνο το Λεξικό του φτάνει να τον καταγράψει ανεξίτηλα στην Ιστορία του Έθνους».

Αναφερόμενος στη συνεργασία μαζί του, υπογραμμίζει ότι «ήταν για μένα μοναδική εμπειρία μαθητείας  η συνεργασία μας, πριν τριάντα περίπου χρόνια, στην μεταφορά του κειμένου του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων στη δημοτική».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «ο Εμμανουήλ Κριαράς είχε αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια εμβληματικές διαστάσεις που δεν μπόρεσαν ευτυχώς να κρύψουν την ανθρωπιά και την τρυφερότητα του που ανέβλυζαν μέσα από την γοητευτική αφήγηση της μακράς και πολυκύμαντης ζωής του».

Ανδ. Λοβέρδος: Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Εμ. Κριαρά

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου υπογραμμίζεται ότι «η απώλεια του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, του μεγάλου αυτού Δασκάλου των ελληνικών γραμμάτων, μας θλίβει βαθύτατα. Ένας λαμπρός όσο και ακούραστος «υπηρέτης» της ελληνικής γραμματείας που με το τεράστιο σε όγκο και σημασία έργο του άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές. Ένας επιστήμονας παγκόσμιου βεληνεκούς κι ένας Έλληνας με διαχρονική εμβέλεια. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη για την απώλεια του Εμ. Κριαρά

Τη θλίψη του για την απώλεια του Εμμανουήλ Κριαρά εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο  ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η τεράστια συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την καθιέρωση της δημοτικής τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους και ερευνητές. Η αγάπη του για τη νεοελληνική γλώσσα και η αφοσίωσή του στην παιδεία και την έρευνα αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές».

ΔΗΜΑΡ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Εμ. Κριαρά

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά, εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ  όσο και ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης, αποχαιρετούν τον Εμμανουήλ Κριαρά.

Προστίθεται ακόμη ότι «με το θάνατο του τα ελληνικά γράμματα χάνουν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Ο μεγάλος φιλόλογος και καθηγητής που έφυγε πλήρης ημερών, υπήρξε μέχρι τέλους για μας πηγή γνώσης και αστείρευτης αισιοδοξίας. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Γ. Παπανδρέου: Ο Εμ. Κριαράς δίδασκε την αλήθεια

«Ο Εμμανουήλ Κριαράς, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα. Η μεγάλη αγάπη του για τα γράμματα, το ήθος του, η εντιμότητά του, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπιζε και τις πιο δύσκολες στιγμές, αποτελούν μερικά μόνον από τα στοιχεία που προσδιόριζαν τον χαρακτήρα του», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον θάνατο του γηραιού διανοουμένου.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν κάτι περισσότερο από διανοούμενος, αλλά και πάντα ενεργός και με μεγάλη αγάπη για τους νέους πανεπιστημιακός δάσκαλος», ότι «ήταν από τους λίγους εκείνους φάρους που δίδασκαν την αλήθεια και τη σημασία της για την κοινή μας ζωή».

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι «μαζί, έβλεπε και υπογράμμιζε με ενάργεια, όλα όσα έπρεπε να ανατρέψουμε για να κατακτήσουμε μια πραγματικά ουσιαστική δημόσια ζωή. Μια ζωή απαλλαγμένη από τον φασισμό, το μίσος, τη διχόνοια, τις αδικίες και τις ανισότητες. Γιατί αντιμετώπιζε πάντα με σεβασμό τον άνθρωπο και την αποστολή του», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

 

SHARE