Ύμνος Στουρνάρα στην νέα ιδιωτική Eurobank – “To κράτος κέρδισε από τη σωτηρία των τραπεζών”

 

Στουρνάρας: Αντλήθηκαν 2,86 δισ. ευρώ από την ΑΜΚ της Eurobank«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφαλαιοποιείται και θωρακίζεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και άρα εξασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας στην αγορά». Η  Eurobank έγινε «η πρώτη τράπεζα που αποκτά πλειοψηφική μετοχική βάση και αυτό αποτελεί ορόσημο για την πορεία του τραπεζικού συστήματος».

Τις επισημάνσεις αυτέςς έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη Βουλή, αναφέροντας ότι από τη διαδικασία ΑΜΚ της Eurobank  «αντλήθηκαν 2,86 δισ. ευρώ και υπερκαλύφθηκε η δημόσια και διεθνής προσφορά. Πάνω από 250 υψηλής ποιότητας θεσμικοί επενδυτές ανταποκρίθηκαν».

Και πρόσθεσε: «Το 10% των νέων μετοχών κατανέμονται σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και το 90% σε επενδυτές που μετείχαν έγκυρα στην προσφορά -οι σημαντικότεροι οίκοι».
ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΥΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πέραν αυτών, ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «έως σήμερα έχουν δοθεί 40 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ σε συστημικές. Από το κούρεμα PSI και μετέπειτα με την επαναγορά των κουρεμένων ομολόγων το Δημόσιο κέρδισε περίπου 35 δισ. ευρώ, ενώ έχει μέσω του ΤΧΣ στην κατοχή μετοχές αξίας χοντρικά 21-22 δισ. ευρώ (24 μετά τα σημερινά δεδομένα) και θα αυξάνεται, καθώς βελτιώνεται το μετοχικό των τραπεζών. Το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα θετικό με 16 δισ. ευρώ σήμερα με περιθώρια ανόδου. Αυτά είναι τα νούμερα και όχι όσα οραματίζεστε εσείς».

SHARE