Ύμνοι Ντάισελμπλουμ, Ρεν για την Ελλάδα – “Nαι” του Eurogroup για 8,3 δισ. σε 3 δόσεις – Νέα βοήθεια απ’το φθινόπωρο

[upd] Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας.

«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Λίγο πριν από το Πάσχα η έκθεση της τρόικας

Λίγο πριν από το Πάσχα αναμένεται να είναι έτοιμη η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως «η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αυτό, άλλωστε, θα αντανακλάται και στην επίσημη δήλωση του Συμβουλίου».

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα βοήθεια

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν στο φθινόπωρο για τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι, βάσει της πληροφόρησης που έχει η Ε.Ε. από την τρόικα, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα ενδεχόμενης έξτρα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.

Ντράγκι: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια της». Ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πρωτοφανής, αυτό που πρέπει κάνεις να κάνει είναι να μην παρεκκλίνει από την πορεία του».

Ύμνοι Ντάσελμπλουμ και Ρεν για την Ελλάδα 

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος το πρωί στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και επανέλαβε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και για τους Έλληνες, έπειτα από πολλά οδυνηρά χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι από τις σημερινές άτυπες συνεδριάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την τρόικα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

 Η μεγάλη ημέρα για τον Γ.Στουρνάρα – Στο Ζάππειο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε δίνουν “πράσινο φως” στη νέα πορεία της χώρας

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται στο Ζάππειο Μέγαρο τους 26 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια ευελπιστεί βάσιμα αυτή τη φορά για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ (8,6 δισ. από την ΕΕ ). Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Με τη λήξη του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας. Δηλώσεις με βαρύνουσα σημασία θα γίνουν και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμλε.

Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει διπλά «εύσημα», τόσο για την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και τις διαρθρωτικές αλλαγές (με βάση την έκθεση της τρόικας) αλλά και γα τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και Εποπτείας (SSM), την οποία προώθησε και ολοκλήρωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική Προεδρία.

Την έναρξη της συνεδρίασης, θα κηρύξει λίγο μετά τις 9.00 το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά προσήλωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις. ευρώ το 2014. Ανοιχτό μένει και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, του νέου δανείου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROGROUP – ECOFIN

Στο Ζάππειο Μέγαρο θα διεξαχθούν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin)

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12.30, οπότε και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του οργάνου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων.

Στις 1.15 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας του Ecofin στο οποίο θα παραβρεθούν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Στις 3.30 θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προοπτικές και σε θέματα δημοσιονομική σταθερότητας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 6.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει η13η Υπουργική Συνάντηση Ecofin με τον Ευρω-Μεσογειακό Φορέα Επενδύσεων (FEMIP) η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ξανά με συνέντευξη Τύπου.

Στις 8.30 τα μέλη του Ecofin θα μεταβούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την Τετάρτη στις 9 ώρα το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση και οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

SHARE