Έφοδοι Εφοριακών στα σπίτια: Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Το Σύνταγμα ορίζει πως το άσυλο της κατοικίας είναι απαραβίαστο, τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του αναφορικά με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τις κατασχέσεις σε σπίτια και καταστήματα από την εφορία. Επισημαίνει ακόμα πως όπως αυτό γίνεται σεβαστό ακόμα και για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα ή για περιπτώσεις τρομοκρατίας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για φορολογικά αδικήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».

SHARE