Έτοιμος ο Ομπάμα για την επίθεση στη Συρία – Σίγουρος για το “ναι” του Κογκρέσου

 

Βέβαιος για την τελική έγκριση της πρότασής του για περιορισμένο πυραυλικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας από το αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουν τους σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ο κ. Ομπάμα κάλεσε σε μια ταχεία έγκριση της επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για στρατιωτική εμπλοκή περιορισμένου χαρακτήρα και όχι μακροχρόνιας προοπτικής, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Στόχος μας είναι ένα περιορισμένο χτύπημα, στη βάση της αναλογικότητας. Θα υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του Άσαντ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Την ίδια στιγμή, έχουμε ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

 ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία.

Ενθάρρυνε παράλληλα και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν το ίδιο.

«Οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την ιστορία τους έχουν σταθεί υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπένερ. «Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτά τα όπλα. Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη δύναμη να σταματήσουν τον Άσαντ ή να προειδοποιήσουν άλλους ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή. Εκτιμώ τη στάση του προέδρου να τείνει χείρα συνεργασίας σε εμένα και στους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο κ. Μπένερ.

Στηρίζουν Κάντορ και Πελόζι

Την υποστήριξή του στο κάλεσμα Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ. Η δήλωση του κ. Κάντορ ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξουσιοδότησης του προέδρου των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση στη Συρία ήλθε λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Μπένερ, ο οποίος θεωρείται η ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Την εκτίμηση ότι Βουλή και Γερουσία των ΗΠΑ θα εξουσιοδοτήσουν τελικώς τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Δαμασκού εξέφρασε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, Καρλ Λέβιν, τοποθετήθηκε υπέρ του εφοδιασμού των σύρων ανταρτών με αντιαρματικά όπλα, μιλώντας με τον αμερικανό πρόεδρο.


SHARE