Έρχεται παγκόσμια κρίση όπως αυτή του 1930, λέει ο Ινδός κεντρικός τραπεζίτης

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και κορυφαίος οικονομολόγος, Raghuram Rajan, προειδοποεί πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγείται σε μια νέα κρίση, ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1930, η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε μια νέα κρίση, λέει ο Rajan σε συνέντευξη στο Central Banking Journal.

O Rajan, που στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν προέβλεψε την κρίση του 2008.

«Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος, εξηγεί ο Rajan. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση”, προσθέτει. Ένα σύμπτωμα αυτής της ανισορροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Ακόμη, επέστησε την προσοχή για μια επανάληψη της μεταβολής των μεγάλων αγορών κάτι που είδαμε στις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.

SHARE