Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την οικονομία της χώρας μας, καθώς έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας παρουσιάζεται βελτιωμένο τον Ιούλιο.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η οικονομία στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδεινωθεί, λόγω της βμεγάλης υποχώρησης του σχετικού δείκτη στη Βρετανία στη σκιά του Brexit.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 90,9 μονάδες από 89,7 τον Ιούνιο και καταγράφει την υψηλότερη τιμή το τελευταίο 12μηνο μετά από αυτή του Ιανουαρίου (91,6). Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του λιανικού εμπορίου, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο κατασκευαστικός τομέας.

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 τον Ιούνιο. Η βελτίωση οφείλεται στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, που αντιστάθμισαν την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Από τις μεγαλύτερες χώρες, ο δείκτης αυξήθηκε στην Ιταλία (0,4 μονάδες) και τη Γερμανία (0,2), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (-0,4) και την Ισπανία (-0,5) και έμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε ιδιαίτερη αντοχή στο σοκ της βρετανικής ψήφου υπέρ του Brexit, αντίθετα με τη βρετανική οικονομία, όπου είναι ήδη εμφανείς οι οικονομικές πιέσεις.

Ωστόσο, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να μείνει αλώβητη, αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το κλίμα είναι πιθανό να δεχθούν τουλάχιστον ένα περιορισμένο πλήγμα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες θα συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, ότι το Brexit θα είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, αμετάκλητο», σημειώνεται.

SHARE