Έκτακτη ανάλυση της Citigroup για την κρίση στην Ουκρανία

 

 

Πολύ λίγες πιθανότητες δίνει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Citigroup στη σημερινή έκτακτη ανάλυση της για την πορεία του ουκρανικού ζητήματος.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής (16 Μαρτίου) στην Κριμαία θα μπορούσε να αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή στις γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως. Ενώ εξακολουθούμε να θεωρούμε τον κίνδυνο της στρατιωτικής σύγκρουσης ή τις σημαντικές οικονομικές κυρώσεις ένα ενδεχόμενο με χαμηλές πιθανότητες, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της προσωρινής κυβέρνησης της Ουκρανίας θα μπορούσε να διατηρήσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σε υψηλό επίπεδο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη, λέει η Citi και συνεχίζει:

Παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσωπήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία τους.  Αναμένουμε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων. 

Οι αύξηση των εθνοτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέρα από την Κριμαία, ενώ ενδεχόμενη αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει τις ρωσικές ανησυχίες. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και εύθραυστη. 

Από τους λίγους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αλλαγή της στάσης της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα έχει  αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, είναι οι πιέσεις στις αγορές. 

SHARE