Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στις 15 Αυγούστου για Ιράκ, Ουκρανία

Kατεπείγον συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή 15η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί ιδίως η κρίση στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της Κάθριν Άστον,  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στο ίδιο συμβούλιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, και ειδικά το θέμα της ρωσικής οχηματοπομπής με βοήθεια η οποία αναμένεται στα ουκρανικά σύνορα.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, αυτό που θα συζητηθεί κυρίως είναι ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα (…) η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Χρειάζεται σαφήνεια» όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της ΕΕ θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός.

Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση. Ένα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

SHARE